ОЦІНКА КРИПТОГРАФІЧНИХ ЯКОСТЕЙ МОДЕЛІ АВТЕНТИФІКАЦІЇ ДЖЕРЕЛА ДАНИХ НА ОСНОВІ ПОТОКОВОГО ШИФРУ - Корнієць, Віктор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуто проблеми і актуальні задачі застосування методики побудови на основі бітового потоку псевдовипадкових даних швидкісного імітостійкого шифру багато алфавітної заміни з одночасним формуванням коду автентифікації MAC. Вивчені питання оцінки достатності рівня безпеки його застосування у випадках реалізації загроз проведення зловмисником основних типів криптоаналітичних атак. Зокрема, проаналізована криптографічна стійкість щодо методів частотного аналізу, лінійного та диференціального аналізу, а також щодо атаки «зустріч посередині». На сформульоване питання надана доказово позитивна відповідь. Досліджуючи криптографічні властивості запропонованої моделі відмічене, що найбільш придатними для побудови вузлу накладання шифру є підстановки заміни, які мають певні структурні характеристики. На основі запропонованої криптографічної моделі побудовано захищений протокол реалізації процедури ідентифікацій «свій-чужий» (IFF) для мобільних об’єктів, включаючи роботизовані системи. Протокол враховує потенційну загрозу проведення криптоаналітичних атак типу «man in the middle» (MIM), для цього в рамках протоколу як додатковий фактор перевірки справжності ідентифікаційної інформації використовуються дані геолокації. Актуальність запропонованого рішення постійно зростає, що обумовлено широким застосуванням роботизованих систем в умовах воєнного часу та можливістю присутності в районах розташування об’єктів критичної інфраструктури «дружніх» БПЛА, які виконують різноманітні технічні функції. Окремим напрямом подальших досліджень в плані вдосконалення запропонованої криптографічної моделі є розв’язок задачі оцінки розподілу структурних характеристик випадкових підстановок заміни.