МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ СТВОРЕННЯ ОСОБИСТОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО СЕРВІСУ - Козолуп, Павло; Любчак, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Наразі, більшість програмних продуктів, призначених для кінцевих користувачів, характеризуються уніфікованістю та візуальною перевантаженістю. Персоналізація застосунків не є пріоритетним напрямом серед розробників через високу вартість, складність реалізації та обмеженість даних. Надмірна кількість інтерфейсних елементів та нерелевантних сповіщень призводить до виснаження користувачів, що негативно впливає на їхню мотивацію до подальшого використання. У даній науковій роботі досліджено проблему створення ефективного інформаційного сервісу для обліку персональних активів з акцентом на індивідуалізацію. Проведено огляд існуючих сервісів та виявлено їх обмеження, зокрема відсутність персоналізації. Метою дослідження було розробка функціональної моделі сервісу, що враховує індивідуальні потреби користувачів та може бути реалізований як у повній, так і в спрощеній ("лайт") версії. Для досягнення цієї мети запропоновано комплексну модель користувача, яка враховує різноманітні параметри, включаючи базові споживчі дані, досвід користування, потреби, характеристики особистості та побоювання. Також, увага приділяється моделюванню спрощеної ("лайт") версії додатку-помічника, яка буде доступна широкому колу користувачів завдяки простим алгоритмам розрахунку та використанню запропонованої моделі користувача. Спрощена версія зберігає базові функції основного додатку, але при цьому характеризується меншими вимогами до ресурсів та більшою простотою використання. У рамках дослідження запропоновано методи та технології, що забезпечують функціонування сервісу, спираючись на персональні характеристики користувача. Розроблений підхід дозволяє автоматизувати рутинні операції, мінімізувати участь в них користувача та зменшити ймовірність помилок. Розроблено функціональну модель роботи сервісу, що описує взаємодію між різними компонентами системи. Розроблено алгоритми для розрахунку необхідної кількості товару та прогнозування часу наступного замовлення, враховуючи індивідуальні параметри користувача та зовнішні фактори. Запропоновано підходи до програмної реалізації, розглянуто можливі технології та архітектурні рішення для реалізації сервісу, враховуючи вимоги до безпеки та продуктивності. Результати дослідження можуть бути використані для створення практичних інструментів, що сприятимуть підвищенню фінансової грамотності та ефективності управління особистими активами.