МЕТОДИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГIЇ БЕЗПЕЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ БЛОКЧЕЙНУ ETHEREUM З ІНТЕРНЕТОМ РЕЧЕЙ (IOT) - Зарудний, Іван; Любчак, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті здійснено інформаційний огляд методів та інформаційних технологій, спрямованих на забезпечення безпечної інтеграції блокчейну Ethereum з системами Інтернету речей (IoT). Актуальність дослідження обумовлена стрімким розвитком IoT, який супроводжується зростанням кіберзагроз, пов’язаних із несанкціонованим доступом до даних, атаками типу «людина посередині» (MITM), підробкою ідентифікаторів пристроїв та низькою прозорістю централізованих систем. Використання блокчейн-технології Ethereum, зокрема смарт-контрактів, відкриває нові можливості для створення децентралізованих моделей управління безпекою IoT-пристроїв, підвищення рівня довіри, автоматизації процесів та мінімізації ризиків стороннього втручання. У розділі «Постановка проблеми» визначено ключові виклики щодо захисту IoT-мереж, включаючи слабкість централізованих рішень, обмежені обчислювальні ресурси пристроїв та необхідність створення автономних систем управління доступом. У частині «Аналіз останніх досліджень і публікацій» узагальнено сучасні підходи до впровадження блокчейну Ethereum у сфері IoT, зокрема реалізацію токенізованих механізмів ідентифікації, управління правами доступу та обробки транзакцій за допомогою смарт-контрактів. Зазначено, що провідні науковці пропонують Layer-2 рішення (state channels, zk-rollups, Plasma), спрямовані на зниження навантаження на основний блокчейн і покращення масштабованості. Метою статті є інформаційний огляд і систематизація сучасних методів інтеграції блокчейну Ethereum з IoT, а також формування концептуальних рекомендацій щодо їхнього впровадження з урахуванням обмежених ресурсів пристроїв. У розділі «Результати дослідження» представлено розроблену на основі аналізу концепцію безпечної архітектури IoT-системи, яка базується на децентралізованому управлінні обліковими записами, локальному зберіганні криптографічних ключів на пристроях, використанні оптимізованих алгоритмів підписання транзакцій та впровадженні гібридної моделі зберігання даних на основі IPFS. Запропонована модель є теоретичною та розглядається як основа для подальших експериментальних досліджень. У розділі «Висновки та перспективи подальших досліджень» підкреслено, що впровадження блокчейну Ethereum в IoT сприяє створенню захищених децентралізованих платформ, однак потребує вирішення проблем енергоспоживання, транзакційних витрат та оптимізації клієнтських програм для пристроїв із низькою продуктивністю. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку ефективних інструментів масштабування, адаптацію смарт-контрактів до специфіки IoT, а також вдосконалення інтеграції з платформами хмарних обчислень для зберігання великих масивів даних.