УДОСКОНАЛЕНИЙ МЕТОД ОЦІНЮВАННЯ ШКОДИ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ У РАЗІ ВИТОКУ ДЕРЖАВНОЇ ТАЄМНИЦІ - Дрейс, Юрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Посилення воєнних та терористичних загроз призводять до постійної актуалізації та модернізації стану забезпечення державної системи захисту інформації з обмеженим доступом для будь-якої країни світу. З початком військової агресії на території України, її система охорони державної таємниці постійно знаходиться під впливом значних ризиків реалізації загрози витоку секретної інформації, особливо, у військовій сфері. Наслідки окупації території її окремих областей, захоплення громадян, що мають допуск до державної таємниці та/або знищення об’єктів критичної інфраструктури, які є суб’єктами режимно-секретної діяльності, створюють потребу у визначенні величини нанесеної шкоди національній безпеці України у разі розголошення державної таємниці або втрати матеріальних носіїв секретної інформації. Виконання даного завдання покладено на державного експерта з питань таємниць, який готує висновок щодо величини нанесеної такої шкоди. Очевидно, що для оперативності його підготовки необхідне автоматизоване робоче місце з відповідним методичним та програмним забезпеченням. Наявні методичні рекомендації державним експертам з питань таємниць щодо визначення підстав для віднесення відомостей до державної таємниці та ступеня їх секретності та раніше розроблений метод аналізу і оцінки величини можливої шкоди національній безпеці держави у сфері охорони державної таємниці не враховують актуальні вхідні дані щодо вище зазначених викликів, а тому потребують удосконалення. На відміну від існуючого, запропонований у роботі удосконалений метод оцінювання шкоди національній безпеці України у разі витоку державної таємниці на основі оновленого та доповненого набору параметрів зі звіту про стан забезпечення охорони державної таємниці для суб’єкта режимно-секретної діяльності, критеріїв для визначення ступеня секретності відомостей, що становлять державної таємниці, оцінки зниження ефективності використання об’єкту цих відомостей, у т.ч. класифікації рівнів терористичних загроз тощо, має можливість оцінити величину нанесеної сукупної шкоди, отриманої за значенням економічної шкоди та шкоди від інших тяжких наслідків, розрахованої окремо у разі розголошення державної таємниці та/або втрати матеріальних носіїв секретної інформації. Проведено апробацію роботи удосконаленого методу для кожного параметру на прикладі конкретного окремого суб’єкта за умовними даними його звіту про стан забезпечення охорони державної таємниці. Отримане значення величини цієї шкоди як для такого окремого суб’єкта так і для усіх інших таких суб’єктів режимно-секретної діяльності за даними узагальненого звіту, де відбувся витік державної таємниці, дає можливість у подальшому розрахувати узагальнену величину сукупної шкоди національній безпеці України і оцінити наслідки її впливу на сферу охорони державної таємниці для країни у цілому.