ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ МАТЕМАТИЧНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Карпович, Іван; Гладка, Олена; Паламарчук, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Забезпечення захищеності інформації є актуальним завданням сучасності, оскільки проблема інформаційних ризиків та пошуку шляхів зменшення шкоди від кібератак стає дедалі гострішою. В роботі проведено аналіз методів забезпечення інформаційної безпеки. Серед економічних методів захисту інформації важливе місце займає страхування інформаційних ризиків. Проте, таке страхування продовжує залишатися поодиноким явищем через побоювання страхових компаній щодо необхідності виплати страхувальникам значних сум компенсацій збитків у випадку масового настання страхових випадків. Використання методів математичного моделювання дозволяє аргументовано довести менеджерам, що вкладення коштів у систему інформаційної безпеки сприяє збільшенню прибутків компанії, а також, в умовах обмеженості ресурсів, відведених на розробку і функціонування системи кіберзахисту, вибрати оптимальний набір засобів захисту і на основі математичної моделі переконливо довести, наскільки створена система інформаційної безпеки ефективна в боротьбі проти найпоширеніших загроз. Мета роботи – математичне моделювання максимізації ефективності засобів захисту інформації від несанкціонованого доступу при обмеженнях на обсяг витрат. Застосування методів оптимізації до математичного моделювання кількісних оцінок якості функціонування системи кібербезпеки дозволяє оцінити економічну ефективність застосування засобів захисту інформації з метою підвищення рівня надійності системи інформаційної безпеки. Запропоновано математичну модель максимізації ефективності засобів захисту інформації при обмеженнях на обсяг витрат, використання якої може бути аргументуючим фактором для мотивації андеррайтерів. Перспективи подальших досліджень можуть полягати у деталізації критеріїв оптимальності створення системи інформаційної безпеки підприємства для захисту від можливих інформаційних загроз, а також у дослідженні більш складних випадків комбінованих інформаційних загроз, що пов’язані між собою.