МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ У ВИСОКОНАВАНТАЖЕНИХ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМАХ ЗА ДОПОМОГОЮ СМАРТ-КОНТРАКТІВ - Твердохліб, Арсеній (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Розвиток високонавантажених комп’ютерних систем у сучасних інформаційних середовищах є критично важливим аспектом технологічного прогресу, який зумовлює необхідність розробки новітніх підходів до забезпечення їхньої кібербезпеки. Висока інтенсивність обміну даними, складність обчислювальних процесів та велика кількість взаємодіючих вузлів формують серйозні виклики для традиційних методів захисту інформації. Класичні централізовані моделі безпеки поступово втрачають свою ефективність через високий ризик компрометації центрів обробки даних, можливість здійснення атак типу «відмова в обслуговуванні» (DDoS), несанкціонованого доступу та експлуатації вразливостей систем. У даній статті запропоновано концептуальний підхід до підвищення рівня кібербезпеки високонавантажених комп’ютерних систем шляхом інтеграції технологій блокчейну та смарт-контрактів. Проведено ґрунтовний аналіз актуальних загроз і ризиків, що притаманні таким системам, а також досліджено ефективність використання смарт-контрактів у контексті аутентифікації користувачів, контролю доступу, верифікації даних та захисту від атак. Особливу увагу приділено перевагам децентралізованих рішень для забезпечення кібербезпеки, включаючи усунення єдиної точки відмови, підвищення прозорості безпекових процесів та автоматизацію механізмів контролю. Запропонована архітектурна модель ґрунтується на використанні смарт-контрактів для управління доступом до обчислювальних ресурсів, перевірки цілісності транзакцій та мінімізації впливу зовнішніх загроз. Аналіз останніх досліджень у сфері блокчейн-технологій та їхнього застосування у високонавантажених середовищах дозволив оцінити перспективність впровадження такого підходу. Результати дослідження демонструють, що інтеграція смарт-контрактів у високонавантажені комп’ютерні системи сприяє підвищенню рівня безпеки завдяки автоматизації процесів перевірки даних, виключенню посередників у транзакціях та посиленню стійкості до атак. Окреслено перспективні напрями подальших наукових досліджень, зокрема оптимізацію механізмів виконання смарт-контрактів для зниження обчислювального навантаження, а також інтеграцію блокчейн-рішень у гібридні моделі безпеки, що поєднують децентралізовані та централізовані підходи.