АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ БЕЗПЕКИ: АКТУАЛЬНІ ЗАДАЧІ І ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Смалій, Василь; Бєгун, Василь (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Постійне зближення густої забудови і об’єктів підвищеної небезпеки хімічної промисловості спричинюють підвищений ризик ураження людей небезпечними факторами аварій. Мінімізація ризику є однією із головних задач ризик-менеджменту. Без застосування інформаційних технологій безпеки (ІТБ) практично неможливо здійснювати кількісний аналіз ризику структурно складних хіміко-технологічних об’єктів, які можуть містити десятки джерел небезпеки, кожне з яких може являти собою апарат зі складно передбачуваною поведінкою: ємність, реактор, сепаратор та ін. Дослідження демонструють поступовий відхід від стаціонарних моделей витоку з хімічним псевдо-компонентом до динамічного моделювання викиду з урахуванням багатокомпонентних сумішей і фазовою рівновагою. Однак чи відповідають наявні на ринку ІТБ рівню розвитку науки про техногенну безпеку? Ретельний аналіз наявної у відкритому доступі інформації стосовно комерційних і безкоштовних програмних продуктів у галузі промислової безпеки демонструє спектр невирішених методичних і функціональних задач, які значно спотворюють оцінки викидів небезпечних речовин, що може призвести як до переоцінки так і недооцінки показників ризиків. Виявлені такі проблеми, як поширене застосування стаціонарних моделей, заміну сумішей псевдо-компонентами, низький рівень автоматизації і нестача документації, яка б обґрунтовувала методичну базу програмних продуктів. На основі виконаного аналізу були запропоновані основні вимоги до ІТБ сучасного рівня і розроблено архітектуру елементу ІТБ, який дозволяє застосовувати ланцюги моделей (автоматизована схема розрахунку) і враховує здатність моделей розглядати багатокомпонентні суміші з фазовою рівновагою на кожному етапі процесу аварійної розгерметизації, що потенційно значно підвищує точність отримуваних результатів прогнозу наслідків аварії і знижує час експерта на виконання поставленого завдання.