МОДЕЛЬ РОЗРАХУНКУ РІВНЯ КІБЕРЗАХИСТУ ОБ’ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Юдіна, Діана (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Зростання кількості кібератак на об’єкти критичної інфраструктури в Україні є сталою тенденцією, що обумовлює необхідність системного вдосконалення підходів до забезпечення кібербезпеки. Особливої актуальності набуває питання підвищення рівня захищеності інформаційно-комунікаційних систем та інформаційних ресурсів об’єктів критичної інформаційної інфраструктури. Незважаючи на наявність у законодавстві України визначених механізмів оцінки стану кіберзахисту таких об’єктів, їх практичне впровадження залишається складним та ресурсозатратним. У багатьох випадках власники обʼєктів критичної інфраструктури та оператори критичної інфраструктури не мають достатніх можливостей для ефективної реалізації встановлених вимог, що зумовлює потребу у розробці більш доступних та адаптивних моделей оцінювання. На сучасному етапі в Україні процес ідентифікації та захисту об’єктів критичної інфраструктури перебуває на початковому рівні, що створює ризики для національної безпеки та функціонування важливих суспільних систем. У статті запропоновано модель розрахунку рівня кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, яка передбачає можливість розширення системи характеристик шляхом застосування теоретико-множинного підходу. Здійснено формалізацію підмножин критеріїв (класів заходів кіберзахисту) та відповідної системи параметрів, що дозволяє проводити кількісну оцінку рівня захищеності об’єкта. Запропонована модель має потенціал для практичного використання як інструмент моніторингу та підвищення ефективності заходів кіберзахисту. У подальших дослідженнях планується використати запропоновану модель для розробки методу підвищення рівня кіберзахисту.