ІНФОРМАЦІЙНІ ПАРАМЕТРИ КОДОВИХ АНСАМБЛІВ, СИНТЕЗОВАНИХ НА ОСНОВІ ОДНОГО МОДУЛЯ - Zaharchenko, Mikola; Hadzhyiev, Matin; Salmanov, Nariman; Golev, Denis; Shvets, Natalya (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Переваги цифрових методів обробки, відображення, зберігання, передачі і прийому інформації забезпечують їм переважне використання в сучасних телекомунікаційних мережах зв’язку. У теперішній час для збільшення швидкості передачі інформації, збереження високої вірності прийому і забезпечення необхідної скритності передачі використовують різні методи цифрового перетворення і ефективні способи кодування. Зокрема, таймерні (часові) сигнальні конструкції, які в порівнянні з іншими методами кодування, наприклад, позиційного (порозрядне) кодування дозволяють знижувати витрати часу більш ніж в два рази. У роботі проведена оцінка інформаційних параметрів кодових ансамблів, синтезованих на постійній тривалості "m" найквістових елементів при використанні одного загального модуля. Визначено умови формування кодового ансамблю і розраховано число реалізацій кодових слів на відрізках декілька найквістових елементів. З метою ефективного використання каналу зв’язку запропонованого збільшення ентропії передаваємого ансамблю за рахунок використання кодових множин з різним числом інформаційних відрізків і при постійній довжині кодового слова. Суттєве збільшення ваги синтезуємого ансамблю забезпечила збільшення значення модуля A0 =19 в ціле число разів K є 8:18. В роботі розраховано максимальні значення модуля КА0 при якому синтезується найбільша кількість кодових слів. Якщо: КА0 =13, Np=8; КА0 =14, Np=10 КА0 =15, Np=15; КА0 =17, Np=16 КА0 =18, Np=10; КА0 =19, Np=6 КА0 =20, Np=1 При вказаних значення КА0 розраховано значення ентропії H=3.269, що менше ентропії російського тексту H=4.35. Визначені і приведені у вигляді таблиці кодові слова, що задовольняють умовам рівняння якості. Проаналізовані методи та алгоритми достовірного прийому кодових слів при впливі перешкод у використовуваному каналі. Проведені дослідження і розрахунки показали, що використання таймерних сигнальних конструкцій, синтезованих на основі одного модуля дозволяють значно знизити значення ентропії для передачі російського тексту.