ПРОЄКТУВАННЯ МЕРЕЖЕВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ З УРАХУВАННЯМ ВИМОГ КІБЕРБЕЗПЕКИ: ПІДХОДИ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ НА БАЗІ CISCO - Абрамов, Вадим; Глушак, Оксана; Плоха, Ангеліна; Довженко, Тимур (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження сучасних підходів до проєктування мережевої інфраструктури з урахуванням вимог кібербезпеки, з акцентом на практичну реалізацію за допомогою технологій Cisco. В умовах зростання цифрових загроз та ускладнення інформаційних систем особливого значення набуває інтеграція механізмів захисту ще на ранніх етапах проєктування. Розглянуто концепції Security-by-Design, архітектури Zero Trust, мікросегментації та використання цифрових двійників для імітаційного тестування. Показано, що впровадження принципу «ніколи не довіряй, завжди перевіряй» дозволяє локалізувати інциденти безпеки, зменшити ризики горизонтального поширення атак та забезпечити постійний контроль за доступом. Значну увагу приділено побудові багаторівневої мережевої архітектури із застосуванням VLAN, ACL, WPA3, Port Security та локальної аутентифікації. У середовищі Cisco Packet Tracer змодельовано зіркоподібну мережу з дев’ятьма логічними сегментами, що обслуговує до 300 користувачів із високими вимогами до пропускної здатності, стабільності з’єднання та захисту даних. Запропоновано сценарії фільтрації вхідного трафіку, захисту бездротових точок доступу, а також організації резервного копіювання із захистом переданих даних через FTP з автентифікацією. Результати підтверджують доцільність застосування комплексного підходу, що забезпечує відповідність чинним стандартам захисту інформації. Перспективи подальших досліджень пов’язані з адаптацією описаних методик для галузей із підвищеними вимогами до кібербезпеки.