МЕТОД ЗАХИСТУ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА ОСНОВІ ГІБРИДНОГО АНАЛІЗУ КОДУ - Лаптєв, Олександр; Гапон, Андрій; Ткачов, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуто актуальні питання захисту програмного забезпечення від шкідливого коду та виявлення його проявів у процесі розробки та експлуатації. Зазначено, що сучасні методи аналізу програмного забезпечення, зокрема статичний та динамічний аналіз, мають як переваги, так і суттєві обмеження, зокрема велику кількість хибних спрацювань, низьку ефективність проти поліморфних загроз та високі вимоги до обчислювальних ресурсів. В якості оптимального рішення запропоновано використання гібридного аналізу, який поєднує переваги різних підходів для підвищення точності виявлення вразливостей та зменшення кількості помилкових результатів. У роботі представлено математичну модель виявлення вразливостей на основі символьного виконання програми та комбінованого аналізу коду, а також розроблено алгоритми для побудови скороченого графа шляху програми, обчислення метрик відстані до потенційно небезпечних ділянок коду та реалізації спрямованого динамічного символьного виконання. Методика класифікації попереджень про вразливості передбачає поділ їх на три категорії: підтверджені, непідтверджені та потребуючі додаткової інспекції. Такий підхід дозволяє значно знизити трудомісткість аналізу, підвищити достовірність результатів та автоматизувати процес виявлення потенційно небезпечного коду. Особливої уваги приділено формалізації понять, пов’язаних із обмеженнями виконання шляху програми, символьними умовами та предикатами безпеки. Отримані результати демонструють ефективність гібридного аналізу при роботі з великими проектами, де важливими є як швидкодія, так і точність виявлення загроз. Розглянуто можливості модульної архітектури інструменту гібридного аналізу, що забезпечує гнучкість у розширенні функціоналу та інтеграції нових методів. Проведено аналіз ключових метрик вразливостей програмного коду, які можуть бути використані для оцінки безпеки програмного забезпечення. Запропоновано напрями подальших досліджень, зокрема удосконалення алгоритмів символьного виконання для врахування непрямих залежностей та антианалізних механізмів. Результати дослідження можуть бути використані при розробці нових та модернізації існуючих систем аналізу коду, спрямованих на підвищення рівня безпеки програмного забезпечення.