МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТА АЛГОРИТМІЗАЦІЯ ФУНКЦІЙ ОБЧИСЛЮВАЛЬНОГО ЯДРА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ - Гнатченко, Дмитро; Десятко, Альона (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуті питання синтезу обчислювального ядра інтелектуальної системи підтримки внутрішнього аудиту суб’єкта господарювання. Здійснено формалізацію математичної моделі інтелектуальної системи підтримки внутрішнього аудиту суб’єкта господарювання (ІСПВА), яка орієнтована на оцінку економічних ризиків, що можуть впливати на фінансову стійкість, прибутковість та операційну ефективність підприємства (компанії). На відміну від більшості чинних підходів, що базуються переважно на ручних аудиторських процедурах або фрагментарному використанні статистичних методів, запропоновано уніфіковану модель, яка синтезує логічні, імовірнісні та нечіткі компоненти в єдиному інтелектуальному середовищі. Розглянуто ознаковий простір аудиторських об’єктів, що створює передумови подальшого застосування методів машинного навчання та rule-based логіки для автоматизованого оцінювання ризику. Побудовано функцію ризику, яка моделює рівень критичності об’єкта внутрішнього аудиту через параметризовану комбінацію ознак, з урахуванням вагової значущості та адаптивного порогового механізму прийняття рішень. Запропоновано гібридну архітектуру функціонування ІСПВА, яка поєднує rule-based правила, логістичну регресію та нечітку логіку в єдиному обчислювальному контурі. Модель, яка може стати основою обчислювального ядра ІСПВА, забезпечує не лише класифікацію об’єктів як ризикових/неризикових, але й дає змогу обґрунтовано інтерпретувати ступінь ризику у вигляді нормованої оцінки, що має управлінську цінність для суб’єктів господарювання. Представлені результати можуть бути основою для подальшої програмної реалізації ІСПВА, інтеграції з корпоративними ERP-системами та розширення функціоналу за рахунок використання ансамблевих стратегій.