CISCO NETWORKING ACADEMY ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Абрамов , Вадим; Глушак, Оксана; Машкіна, Ірина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджено потенціал Cisco Networking Academy як інструменту формування професійних компетентностей студентів технічних спеціальностей, зокрема «Комп’ютерні науки» та «Кібербезпека та захист інформації». Обґрунтовано актуальність інтеграції цифрових освітніх платформ до навчального процесу з метою підвищення якості підготовки майбутніх ІТ-фахівців. Представлено аналіз можливостей програми Cisco Academy, яка поєднує академічну теорію з практичними навичками завдяки використанню сучасних онлайн-ресурсів, симуляційного програмного забезпечення Cisco Packet Tracer, тестування, лабораторних робіт і сертифікацій. Розглянуто переваги курсів CCNA: «Вступ до мереж» та «Основи комутації, маршрутизації та бездротових мереж», що інтегровані в дисципліну «Комп’ютерні мережі» на базі Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Деталізовано навчальні модулі, що сприяють системному засвоєнню знань, розвитку навичок мережевого адміністрування, конфігурування пристроїв, проєктування мережевих рішень, розумінню принципів інформаційної безпеки. Підкреслено важливість самостійного опрацювання матеріалу, застосування візуалізацій, онлайн-контенту та автоматизованого оцінювання. Обґрунтовано, що участь у програмі Cisco стимулює навчальну мотивацію, формує критичне мислення, сприяє індивідуалізації освітніх траєкторій. Висвітлено результати опитувань студентів, які підтверджують ефективність навчального процесу, високий рівень задоволеності курсами та підвищення готовності до професійної діяльності. Зроблено висновок про доцільність масштабування практики використання Cisco Networking Academy в системі вищої освіти для посилення практико-орієнтованої підготовки фахівців відповідно до вимог цифрового ринку праці.