МЕТОД РОЗРАХУНКУ ЗАХИСТУ КОРПОРАТИВНОЇ МЕРЕЖІ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Ільєнко, Анна; Ахрамович, Вадим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Актуальним завданням аналізу та управління інформаційною системою корпоративної мережі є вибір такого складу системних елементів, та їх параметрів який забезпечить можливість досягнення максимальної функціональної ефективності в умовах невизначеності. Одним з перспективних підходів до вирішення проблеми оцінки кібербезпеки на об’єктах критичної інфраструктури є використання теорії нечітких множин, наприклад, для оцінки ризиків інформаційної безпеки. На практиці трапляються ситуації, коли на розрахунок кінцевих результатів істотно впливають невідповідності висновків або помилки експертів. У статті проведено дослідження системи захисту корпоративної мережі з урахуванням її архітектурних та функціональних складових в умовах часткової або повної невизначеності Для досягнення поставленої мети було побудовано кортеж нечітких множин, що описують найважливіші аспекти функціонування та захисту корпоративної мережі. У кортеж включено як технічні характеристики (наприклад, інтенсивність інформаційного потоку, рівень захисту, параметри витоку даних, активність фаєрволу, роботу системи резервного копіювання тощо), так і організаційні складові (розмежування доступу, політика автентифікації, ідентифікація користувачів, аудит тощо). Кожен з параметрів отримав відповідну нечітку інтерпретацію у вигляді лінгвістичних змінних: "низький", "середній", "високий" рівень. Для обрахунків параметрів, використані методи трапеції та трикутника. Розрахунки ілюстровані графічним матеріалом. Отримані дані також можуть бути використані для автоматизованого моніторингу стану захищеності мережі, оцінки ефективності впроваджених заходів безпеки, формування рекомендацій щодо підвищення рівня захисту.