СИСТЕМА БЕЗПЕКИ ДЛЯ КІБЕР-ФІЗИЧНИХ РОЗУМНИХ СИСТЕМ ПАРКУВАННЯ З АВТОМАТИЧНИМ РОЗПІЗНАВАННЯМ НОМЕРНИХ ЗНАКІВ - Авсієвич, Володимир; Павлова, Ольга; Михальчук, Ігор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Розумні системи паркування з автоматичним розпізнаванням номерних знаків (ALPR) стають все більш популярними в містах, але вони мають серйозні проблеми з кібербезпекою. У цьому дослідженні проаналізовано загрози безпеці в інфраструктурі розумного паркування та запропоновано шляхи їх зменшення за допомогою оцінки вразливостей та вдосконалення дизайну безпеки. Ми проаналізували різні атаки, такі як вразливості протоколів та ризики перехоплення даних у кіберфізичних системах паркування. Ми вивчаємо вразливості зв’язку з камерами RTSP, проблеми безпеки REST API та ризики інтеграції хмарних сервісів у системах розпізнавання номерних знаків з використанням технологій комп’ютерного зору. Наш підхід включає тестування вразливостей, моделювання загроз за допомогою фреймворку STRIDE, тестування на проникнення та аналіз безпеки. Ми вивчили проблеми протоколу камер RTSP, HTTP/HTTPS-з’єднань, налаштування REST API Laravel та інтеграції API Google Cloud Vision. Результати показують, що розумні системи паркування можуть мати ризики перехоплення даних, несанкціонованого доступу, проблеми з безпекою API та загрози цілісності системи, які потребують багаторівневих підходів до безпеки. Ми розробили прототип кібер-фізичної системи паркування з покращеними заходами безпеки у всіх компонентах. Прототип має хорошу точність розпізнавання номерних знаків при застосуванні методів безпеки без значного зниження продуктивності. Важливими факторами безпеки є захищені протоколи зв’язку, зашифрована передача даних, системи автентифікації, валідації вхідних даних, обмеження швидкості та системи реєстрації. Це дослідження допомагає зрозуміти аспекти кібербезпеки в системах паркування на основі Інтернету речей і пропонує методи безпечного налаштування автоматичного розпізнавання транспортних засобів у розумних містах. Ця робота дійсно актуальна для українських проектів розумних міст, оскільки демонструє методологію, яку застосовують ІТ-компанії для захисту критично важливої інфраструктури.