КОНЦЕПЦІЯ АВТОМАТИЗОВАНОГО РЕАГУВАННЯ НА ЗАГРОЗИ В КОРПОРАТИВНИХ БАЗАХ ДАНИХ У РЕЖИМІ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ - Легомінова, Світлана; Капелюшна, Тетяна; Щавінський, Юрій; Запорожченко, Михайло; Будзинський, Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті представлено концепцію автоматизованого реагування на загрози в корпоративних базах даних у режимі реального часу, розроблену з урахуванням сучасних тенденцій розвитку кіберзагроз та обмежень існуючих засобів захисту. Актуальність дослідження обумовлена зростанням кількості атак на бази даних, серед яких найбільш поширеними залишаються SQL-ін’єкції, несанкціоноване підвищення привілеїв, інсайдерські дії та бічне переміщення у корпоративних мережах. Традиційні підходи до захисту баз даних, орієнтовані переважно на контроль доступу та сигнатурне виявлення, не забезпечують достатньої швидкості реагування і не враховують складність багатовекторних атак. У роботі визначено концептуальні принципи побудови системи, серед яких безперервний моніторинг, багаторівневий аналіз, адаптивність та інтеграція з існуючими платформами безпеки. Запропонована архітектура поєднує засоби збору даних, модулі аналітики на основі штучного інтелекту для виявлення аномалій, підсистему динамічного реагування SOAR та інтеграцію з SOC і SIEM-рішеннями. Таке поєднання забезпечує реалізацію замкненого циклу безпеки: моніторинг → аналіз → реагування → управління і контроль. Практичне обґрунтування концепції продемонстровано на прикладі сценаріїв виявлення SQL-ін’єкцій та ідентифікації аномальної поведінки співробітників, що підтверджує здатність системи ефективно протидіяти як зовнішнім, так і внутрішнім загрозам у режимі реального часу. Проаналізовано відмінності запропонованої моделі від традиційних рішень, її переваги (швидкість реагування, гнучкість, масштабованість) та обмеження (залежність від налаштувань, ресурсомісткість). Отримані результати мають наукову новизну, яка полягає у формуванні концепції інтегрованої архітектури автоматизованого реагування на загрози в корпоративних базах даних. Практичне значення полягає у можливості впровадження розробленої концепції у корпоративні системи для підвищення їх стійкості до сучасних кіберзагроз.