КОГНІТИВНИЙ ПІДХІД В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ТА КІБЕРБЕЗПЕЦІ - Шевченко, Світлана; Жданова, Юлія; Гаркушенко, Аріна (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У сфері інформаційної та кібербезпеки одним із найважливішим та найкритичнішим викликом є людський фактор, бо жоден програмний та технічний засіб не зможе повністю компенсувати відсутність усвідомлення інформаційних та кібернетичних ризиків, відповідної поведінки та відповідального ставлення до захисту інформації. Впровадження теорій когнітивних наук у сферу кіберзахисту дозволить підвищити рівень ефективності стратегій захисту. Когнітивне моделювання сприяє створенню математичних моделей, які імітують процеси людського мислення, прийняття рішень і поведінки, що наближає перехід від реактивного захисту до проактивного підходу. Дана стаття присвячена дослідженню впровадження когнітивного підходу в системи безпеки. На основі аналізу наукової літератури висвітлені основні дефініції когнітивної науки, зокрема, поняття когнітивного моделювання, когнітивного аналізу та синтезу, типів когнітивних моделей, нечіткої когнітивної карти. Окреслено переваги когнітивних теорій у різних галузях суспільства. Доведено, що когнітивне моделювання можливо застосовувати у сфері кібербезпеки для розуміння та передбачення поведінки як зловмисників, так і захисних систем. Охарактеризовано наступні когнітивні моделі в кіберсистемах: символічне моделювання (моделювання на основі правил) застосовують для побудови систем виявлення вторгнень (IDS), що аналізують мережевий трафік на предмет відомих атак; мережеве моделювання (моделювання з використанням нейронних мереж) включає системи виявлення аномалій, які аналізують типову поведінку мережі; баєсівські моделі (ймовірнісне моделювання) допомагають прогнозувати ризики та ймовірність успішного здійснення атаки на конкретну систему; моделювання на основі агентів використовується для симуляції кібератак і перевірки стійкості систем. Визначено, що ефективним є застосування гібридних моделей, які об’єднують вище вказані. Виділено виклики впровадження когнітивного моделювання у сферу безпеки. Це труднощі, пов’язані з потребою великих обсягів якісних даних про поведінку зловмисників, складність моделювання людської поведінки, етичні питання. Результати дослідження можуть бути використані в якості навчального матеріалу для студентів спеціальності F5 Кібербезпека та захист інформації.