МЕТОД СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ЗАХОДІВ З КІБЕРЗАХИСТУ НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ SWOT - Гречанінов, Віктор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті запропоновано метод стратегічного планування заходів з кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури, розроблений на основі формалізованої SWOT-моделі, яка поєднує якісний аналіз сильних і слабких сторін, можливостей та загроз із кількісною оцінкою ризиків, вартості й ефективності захисних дій. На відміну від класичного SWOT-аналізу, що має описовий характер і не забезпечує аналітичної узгодженості рішень, розроблений підхід передбачає побудову математичної моделі стратегічного планування, у якій кожен фактор описується ваговою множиною, а взаємозв’язки між внутрішніми й зовнішніми чинниками визначаються через матрицю стратегічного впливу. Запропоновано коефіцієнт інтегрованого ризику, який враховує ймовірність реалізації загрози, рівень її впливу на критичні функції та залишкову уразливість системи, що дозволяє перейти від якісної експертної оцінки до оптимізаційної задачі максимізації ефективності кіберзахисту за умов обмежених ресурсів. Математична модель реалізує багатокритеріальну оптимізацію, де функція цілі описує різницю між очікуваною ефективністю заходів і зваженою вартістю їх упровадження при дотриманні граничного рівня залишкового ризику. Для вибору раціонального набору дій застосовано методи нечіткої нормалізації оцінок та Парето-оптимізації, що забезпечують адаптивне планування у динамічному середовищі загроз. На основі моделі побудовано архітектуру ситуаційного центру кіберзахисту, який реалізує функції моніторингу, оцінювання рівня захищеності, прогнозування ризиків і підтримки прийняття рішень на стратегічному рівні. Результати моделювання показали, що використання формалізованого SWOT-підходу підвищує узгодженість між тактичними та стратегічними рішеннями, знижує залишковий ризик на 25–30 % і сприяє підвищенню стійкості функціонування критичної інфраструктури. Запропонований метод може бути інтегрований у системи підтримки прийняття рішень ситуаційних центрів і застосований як аналітичне ядро державних платформ кібербезпеки для підвищення стійкості та безперервності функціонування критичної інфраструктури.