ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ТА ЗАХИСТУ В КІБЕРФІЗИЧНИХ І ХМАРНИХ СЕРЕДОВИЩАХ SMART GRID - Костюк, Юлія; Складанний, Павло; Рзаєва, Світлана; Самойленко, Юлія; Коршун, Наталія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджено методологічні, алгоритмічні та архітектурні підходи до проєктування інтелектуальних систем керування та захисту, спрямованих на забезпечення стійкості функціонування Smart Grid в умовах зростання інтенсивності кіберзагроз. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних ІТ-орієнтованих засобів безпеки до гібридних адаптивних рішень, що поєднують механізми кіберфізичної живучості, автоматичного відновлення та когнітивного реагування на атаки типу Denial-of-Service, spoofing, data injection та інші високоризикові впливи. Запропоновано концептуальну модель архітектури стійкості Smart Grid, побудовану на синтезі методів робастного оцінювання, fault-tolerant control, розподіленої фільтрації (Distributed Kalman Filtering) і моделей динамічного управління довірою. Проведено системну класифікацію сучасних векторів атак на цифрові підстанції, SCADA, RTU та HMI з формалізацією вимог до їхнього захисту в контексті інформаційної та фізичної безпеки. Досліджено хмарно-edge оркестрацію потоків телеметрії Smart Grid із розміщенням аналітики поблизу джерела даних та масштабованим агрегуванням у хмарі для навчання моделей і кореляції подій у реальному часі. Запропоновані механізми враховують вимоги до латентності, пропускної здатності та ізоляції навантажень у хмарних середовищах. Обґрунтовано виклики впровадження безперервного моніторингу, аналізу аномалій і формування рішень у реальному часі. Визначено перспективні напрями розвитку самонавчальних моделей виявлення інцидентів і реактивного управління на основі алгоритмів штучного інтелекту з урахуванням вимог до масштабованості, надійності та стійкості до прихованих загроз. Ефективність моделі підтверджено експериментальним моделюванням атак типу false data injection, DoS і spoofing у середовищі цифрових підстанцій Smart Grid.