МЕТОД СЕЙСМОАКУСТИЧНОГО МОНІТОРИНГУ ОКРЕМИХ СИГНАЛІВ ВИБУХОВИХ ПОЛІВ ДЛЯ ДИСТАНЦІЙНОЇ РОЗВІДКИ - Ярмолай, Ігор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Стаття присвячена розробці та обґрунтуванню ефективного методу дистанційної розвідки та моніторингу, що використовує унікальні фізичні характеристики вибухових полів. Необхідність такого методу зумовлена потребою у надійній, всепогодній та прихованій ідентифікації та локалізації джерел вибухів, що є критично важливим для безпеки, військової та інженерної розвідки. Метод розглядає вибух як складне джерело, що одночасно генерує сейсмічні (пружні) та акустичні (інфразвукові) сигнали. Основна мета роботи – представити метод сейсмоакустичного моніторингу вибухових полів, який дозволяє не тільки реєструвати, але й класифікувати окремі сигнали, генеруючи високоінформативні дані для дистанційної розвідки. Метод базується на етапах математичного моделювання сейсмоакустичних процесів. Ці етапи включають: визначення фізичних умов генерації сигналів: детальний аналіз перетворення енергії вибуху в сейсмічні хвилі, що поширюються в землі, та акустичні (ударні/інфразвукові) хвилі, що поширюються в атмосфері; математичні принципи моделювання фізичних процесів: розробка формалізованого підходу до опису поширення та реєстрації цих хвиль з урахуванням характеристик навколишнього середовища. Основним науковим результатом є створення та обґрунтування параметричної математичної моделі сейсмоакустичного моніторингу. Ця модель представлена як суперпозиція осциляторів, де кожен осцилятор відповідає за моделювання конкретного інформативного компонента сигналу вибуху. Запропонована модель дозволяє виділити та кількісно оцінити інформативні параметри, що безпосередньо характеризують сигнал вибухового поля (наприклад, енергію, частотний склад, час приходу, амплітуду). Використання суперпозиції осциляторів забезпечує високу гнучкість моделі та її здатність адаптуватися до різних типів вибухових сигналів і умов навколишнього середовища. Запропонований метод забезпечує міцну теоретичну основу для побудови автоматизованих систем дистанційної розвідки. Використання параметричної моделі у вигляді суперпозиції осциляторів дозволяє ефективно класифікувати та локалізувати вибухові події, відокремлюючи їх від природних і штучних шумів. Це значно підвищує надійність та інформативність сейсмоакустичних комплексів, роблячи метод цінним інструментом оперативного контролю та стратегічного моніторингу.