ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ШАХРАЙСТВА В КІБЕРПРОСТОРІ ТА СПОСОБИ ЇМ ПРОТИДІЯТИ - Гарасимчук, Олег; Оліярник, Юлія; Нестор, Андрій; Наконечний, Тарас (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджено методи соціальної інженерії, які використовуються зловмисниками для отримання несанкціонованого доступу до конфіденційної інформації та маніпулювання поведінкою жертв. Розглянуто основні види атак, такі як фішинг, вішинг, смішинг, прітекстинг, спір-фішинг і вейлінг, а також їхні особливості, механізми реалізації та способи обману користувачів. Особливу увагу приділено психологічним аспектам соціальної інженерії, включаючи вплив страху, довіри, терміновості, соціального доказу та когнітивних упереджень на процес прийняття рішень. Окреслено сучасні підходи до захисту від соціоінженерних атак, що включають поєднання технологічних та освітніх методів. Запропоновано заходи з підвищення цифрової грамотності користувачів, розробки політик інформаційної безпеки, застосування багатофакторної автентифікації, систем аналізу поведінки користувачів та штучного інтелекту для виявлення загроз. Особливу увагу приділено використанню великих мовних моделей для ідентифікації шахрайських схем та автоматизації кібербезпеки. Результати дослідження свідчать про необхідність комплексного підходу до захисту від атак соціальної інженерії, який передбачає синергію між технологічними інструментами та людським фактором. Запропоновані рекомендації спрямовані на мінімізацію ризиків та підвищення загального рівня безпеки в цифровому середовищі.