МОДЕЛЮВАННЯ ВЕБЗАСТОСУНКІВ У ФОРМАТІ ГРАФІВ ЗНАНЬ - Романенко, Сергій; Редзюк, Євгеній; Голуб , Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Традиційні методи вебсканування та парсингу, які ґрунтуються на вилучення та рекурсивне відстеження гіперпосиланнями для створення карти вебзастосунку, дедалі більше стають неефективними для сучасних, динамічних вебзастосунків. Даний метод створює граф, де вузли є лише фрагментами неструктурованих даних, а ребра представляють прості переходи між сторінками. Він фундаментально не здатний охопити багату інтерактивну поведінку та зміни станів, що є визначальними для сучасних застосунків. У відповідь пропонується новий підхід, який моделює вебзастосунок не як набір посилань, а як систему структурованих станів. Згідно з цією парадигмою, кожен вузол представляє точний, організований опис поточного стану застосунку, тоді як ребра суворо позначають дії, ініційовані користувачем, або цілеспрямовані переходи. Цей фундаментальний перехід від неструктурованого контенту до структурованого представлення забезпечує набагато повніше та функціональніше розуміння справжньої поведінки застосунку. Ця вдосконалена модель гарантує значну корисність для складних подальших завдань, зокрема, в автоматизованому тестуванні та комплексному аналізі поведінки