КОМПЛЕКСНІ ПІДХОДИ ДО ЗАХИСТУ СУЧАСНИХ КОРПОРАТИВНИХ МЕРЕЖ - Адаменко, Володимир; Козлов, Дмитро; Коротков, Сергій; Миколаєнко, Владислав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті представлено комплексне дослідження та обґрунтування стратегії ешелонованого захисту "Defense in Depth" як фундаментального підходу до забезпечення кібербезпеки сучасних корпоративних мереж. В основі цієї стратегії лежить припущення, що жоден окремий компонент захисту не є абсолютним, враховуючи потенційні вразливості, можливість обходу політик та непередбачуваний людський фактор. Дослідження детально аналізує ключові переваги ешелонованого захисту. Використовуючи статистичні дані, ща наведені у звітах IBM, Verizon та ін, було доведено, що ешелонований захист забезпечує надмірність, де відмова одного компонента компенсується іншими, створюючи мультиплікативний ефект блокування Такий підхід значно підвищує складність та вартість атаки для зловмисників на 40-60% порівняно з однорівневими системами. Запропонована в статті модель структурує захист на трьох взаємопов’язаних рівнях: технологічному, адміністративному та людському. Технологічний рівень розглядається як інструментальний фундамент, що включає три зони: захист периметра та мережі, захист кінцевих точок, та захист даних. Адміністративний рівень визначає організаційну та нормативну основу. Він включає політики безпеки, управління ідентифікацією та доступом з принципом найменших привілеїв та багатофакторною автентифікацією, а також моніторинг та аудит. Людський рівень аналізує людський фактор, який є причиною 74% витоків даних. У статті доводиться, що за системного підходу цей вразливий елемент перетворюється на ефективний "людський файрвол. Все це дозволяє зробити висновок, що лише комплексне поєднання технологічних, адміністративних та людських заходів в рамках єдиної стратегії "Defense in Depth" здатне забезпечити стійкий та економічно обґрунтований захист корпоративних мереж в умовах сучасних кіберзагроз.