TELEGRAM OPEN NETWORK. КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЕКТУ ТА ЙОГО СКЛАДОВИХ - Tkach, Yulia; Bryhynets, Arthur (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Децентралізовані системи займають особливу роль у сучасному житті, а проблеми їх регулювання починають обговорюватися та вирішуватися на державному рівні. Аналіз проекту, який за своїми масштабами та охопленням здатний вплинути на світову економіку та технології в цілому є актуальним та необхідним з точки зору спостереження за технологічними інноваціями. Майбутній повномасштабний запуск комплексної системи з великим потенційним числом користувачів потребує виконання її ретельного дослідження, задля забезпечення усвідомленого використання можливостей системи, а також захисту від потенційних загроз. В статті наведено офіційні матеріали, які проливають світло на внутрішні компоненти, виконуючі роль основних складових системи, а також описано проблеми, які стосуються майбутнього регулювання системи, а також користувацького досвіду, пов’язаного з використанням вбудованих процесів та сервісів, присутніх у системі на етапі запуску. Проведення дослідження та опису основних складових проекту, виявлення їх основних переваг та недоліків, висвітлення основних структурних елементів та понять, реалізованих при розробці складових, можливих нюансів, які матимуть вплив на майбутній досвід користування внутрішніми сервісами проекту. Винесення висновків щодо інноваційності та децентралізованості проекту, його майбутнього потенціалу та впливу на інформаційне середовище в цілому. В статті розглянуто наступні базові компоненти: TON P2P Network, TON DNS, TON Storage, TON Services, TON Payments, TON Blockchain, Gram token, а також складові, використані при їх реалізації. Також описані основні потенційні можливості при майбутньому використанні даних технологій, з’ясовані під час дослідження та аналізу документації складових проекту. Детально описано проблеми технології Blockchain та їх вирішення у реалізованому TON Blockchain. У підсумку приведено висновки щодо проекту в цілому, його складових, можливих проблем у процесі роботи, а також минулі конфузи, що могли підірвати довіру потенційних користувачів. Також наведені висновки щодо можливого майбутнього криптовалюти Gram, її ціни та розповсюдження в мережі, цінності для звичаних користувачів та «валідаторів» мережі