ІНТЕГРАЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖАХ - Абрамов, Вадим; Глушак , Оксана; Абрамов, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Збільшення обсягу переданої інформації, поява нових типів пристроїв та сервісів, а також збільшення вимог до безпеки та надійності комп’ютерних мереж визначають необхідність застосовувати нові технології і нові технічні засоби. У статті розглянуто сучасні тенденції та перспективні напрями розвитку комп’ютерних мереж, зокрема інтеграцію штучного інтелекту (AI), автономних систем і інших технологій (AIOps, SDN, NFV) в управління мережами. Дуже перспективним є використання технологій самовідновлення для збільшення надійності роботи мереж. Розглянуто перспективи продовження переходу до мереж п’ятого покоління та створення мереж шостого покоління (5G/6G) і їх де-які особливості, а також розвиток постквантової криптографії для забезпечення кібербезпеки в умовах появи квантових комп’ютерів. Пропонується для перспективного використання криптосистема CSIDH на ізогеніях еліптичних кривих Едвардса з додатковою модернізацією. Завдяки модернізації швидкодія відносно повільної криптосистеми зростає на три порядки. Особливу увагу приділено промисловим мережам управління технологічними процесами (IIoT) та ролі хмарних і периферійних обчислень у підвищенні ефективності, надійності та масштабованості мережевих рішень. Велику перспективу мають сенсорні мережі з використанням різних каналів і інтерфейсів. Розглянуто перспективи створення квантових і оптичних каналів зв’язку. Зазначено, що поєднання інтелектуальних алгоритмів, безпечних криптографічних протоколів і розподілених архітектур створює основу для цифрової економіки нового покоління.