ПОРІВНЯННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ АУДИТУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ З ПЕРСПЕКТИВОЮ АВТОМАТИЗАЦІЇ - Чалий, Олексій; Толюпа, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Дане дослідження представляє порівняльний аналіз трьох широко визнаних міжнародних стандартів, пов’язаних з аудитом, таких як ISO 19011, ISO/IEC 27007 та ISA 200, з метою визначення найбільш відповідної методологічної основи для подальших досліджень щодо автоматизації процесів управління аудитом. Мотивація цієї роботи зумовлена зростаючою складністю аудиторської діяльності в сучасних організаціях та зростаючою потребою у структурованих, відтворюваних і таких, що підлягають автоматизації, аудиторських процедурах. Огляд сучасних публікацій показує, що порівняльних досліджень стандартів аудиту все ще обмаль, особливо в контексті інформаційної безпеки та штучного інтелекту, що підкреслює актуальність і новизну даної роботи. Розроблена в дослідженні методологія оцінювання базується на багатокритеріальному підході, який враховує академічну видимість, загальну веб-присутність та актуальність кожного стандарту. Кількісні дані з Google Scholar та Google Search було нормалізовано за допомогою спеціальної формули для забезпечення коректної порівнюваності між показниками. Відповідно до отриманих результатів, ISA 200 посів найвищу позицію завдяки широкій цитованості та широкій застосовності у фінансовому аудиті, тоді як ISO/IEC 27007 отримав найнижчу оцінку через вузькість сфери застосування та нижчу загальну видимість. Попри кількісну перевагу ISA 200, якісний аналіз показує, що ISO 19011 забезпечує найбільш структуровану, універсальну та адаптивну основу для проведення аудиту, побудовану навколо чітко визначеного PDCA-циклу. Така структура є особливо сприятливою для автоматизації аудиторських процесів, оскільки пропонує системну послідовність дій, яку можна формалізувати та інтегрувати у системи підтримки прийняття рішень на основі штучного інтелекту. Тому ISO 19011 визначено як найбільш відповідний стандарт для подальших досліджень у сфері автоматизованих аудиторських методологій і для розробки інтелектуальних інструментів, здатних підтримувати планування аудиту, виконання перевірок та подальші коригувальні дії.