ЗАСТОСУВАННЯ ЗГОРТКОВИХ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ ДЛЯ БЕЗПЕКИ РОЗПІЗНАВАННЯ ОБ'ЄКТІВ У ВІДЕОПОТОЦІ - Svatiuk, Danylo; Svatiuk , Oksana; Belei, Oleksandr (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Стаття присвячена аналізу методів розпізнавання зображень та пошуку їх у відеопотоці. Проаналізовано еволюцію структури згорткових нейронних мереж, що використовуються в області діагностики комп'ютерних відеопотоків. Здійснено оцінку ефективності алгоритмів діагностики відеопотоків та розпізнавання номерних знаків автомобілів. Описана методика розпізнавання номерних знаків автомобілів, що знаходяться у відеопотоці транспортних нейронних мереж. В дослідженні приділено увагу створенню комбінованої системи, яка поєднує в собі технологію штучного інтелекту та комп'ютерного зору на основі нечіткої логіки. Для вирішення проблеми розпізнавання зображень номерних знаків у відеопотоці транспортної системи запропоновано метод розпізнавання зображень у безперервному відеопотоці з його реалізацією на основі складу традиційних методів обробки зображень та нейронних мереж із згортковими та періодичними шарами. Описано структуру та особливості функціонування інтелектуальної розподіленої системи безпеки міського транспорту, особливістю якої є використання мобільних пристроїв, підключених до єдиної мережі. Запропоновано та здійснено практичну реалізацію програмного застосування для розпізнавання автомобільних номерних знаків мобільними пристроями на платформі операційної системи Android. Розроблено різні сценарії розпізнавання номерних знаків автомобілів у реальному часі та збереження їх у базі даних для подальшого аналізу та використання. В запропонованому застосуванні використовуються дві різні спеціалізовані нейромережі: одна - для детектування об’єктів у відеопотоці, інша – для розпізнавання тексту з виділеного зображення. Проведене випробовування та аналіз програмного застосування на платформі операційної системи Android для розпізнавання автомобільних номерних знаків у реальному часі підтвердив працездатність запропонованого математичного забезпечення і може використовуватися для безпечного аналізу номерних знаків автомобілів у сканованому відео потоці шляхом порівняння з номерними знаками в існуючій базі даних. Авторами реалізовано функціонування метод згорткових нейронних мереж виявлення та розпізнавання номерних знаків, персоналу та критичних ситуацій у відеопотоці з камер мобільних пристроїв у режимі реального часу. Продемонстрована можливість його застосування у сфері безпечної ідентифікації номерних знаків автомобілів.