ПЕРСПЕКТИВНІ МЕТОДИ ЗАХИСТУ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ WINDOWS - Ilyenko , Anna; Ilyenko , Sergii; Kulish , Tatiana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Стаття присвячена розгляду проблеми забезпечення інформаційної безпеки операційної системи Windows та визначення перспективних методів забезпечення захисту. В даній статті визначено, що базовим підходом щодо безпеки операційних систем виступає процес «загартовування операційної системи». В процесі дослідження наведені статистичні дані поширення популярних операційних систем, а саме Windows, Mac, Linux, Chrome, BSD. Зроблено аналіз та проведено класифікацію сучасних вразливостей операційної системи та на прикладах наведено наслідки їх дії. Дані недоліки можуть спровокувати в комп'ютерній системі цілеспрямоване порушення конфіденційності, цілісності та доступності інформації та системи в цілому. На підставі проведеного аналізу вразливостей визначені основні підходи і методи щодо організації захисту операційної системи. Розглянуто стандартні підходи, а саме використання вбудованих засобів захисту програмного забезпечення, захист Active Directory, віртуалізація для стримування атак. На сьогодні значна увага при забезпеченні безпеки операційної системи приділяється криптографії і принципам мережевої, системної та організаційної та операційної безпеки, включаючи аналіз ризиків та відновлення після аварій. Дані підходи є базовими і входять як складові безпеки у сьогоднішні операційні системи , але наразі використання комплексних підходів є більш дієвим. Швидка реакція на порушення цілісності та доступності операційної системи в поєднання з загартовуванням, ось основний напрями розвитку та удосконалення ОС. Доволі новим підходом, що запропонований в статті для захисту Windows продуктів є використання Blockchain напрямку. Наразі він використовується для перевірки цифрових сертифікатів і можна однозначно сказати, що має потенціал і у інших напрямках забезпечення безпеки операційної системи. В роботі показані власні приклади реалізації Blockchain для перевірки сертифікатів, враховуючи деякі із варіацій перевірок. Приклади реалізовано на Python 3.0. Проведене в статті дослідження перспективних методів та засобів захисту операційної системи дозволяє стверджувати, що використання загартовування системи, є одним з дієвих та комплексних підходів щодо забезпечення інформації безпеки, що дозволить своєчасно виявляти вразливості та своєчасно реагувати на порушення базових властивості операційної системи.