ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В 3D-МОДЕЛЮВАННІ НА БАЗІ BLENDER - Бобришев, Євгеній (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджуються перспективи застосування методів штучного інтелекту у сфері 3D-моделювання на базі програмного середовища Blender. Розглянуто сучасні підходи до інтеграції AI-алгоритмів у процеси створення тривимірних об’єктів, матеріалів і сцен, зокрема автоматизовану генерацію геометрії, текстур, оптимізацію топології та прискорення рутинних етапів моделювання. Проаналізовано можливості використання нейромережевих моделей у поєднанні з вбудованими інструментами Blender і його API, а також окреслено напрями розвитку плагінів і зовнішніх сервісів, орієнтованих на AI-підтримку 3D-графіки. Особливу увагу приділено впливу штучного інтелекту на продуктивність роботи 3D-художника та зміну ролі користувача від безпосереднього моделювання до керування параметрами та результатами генерації. Результати дослідження можуть бути використані як у навчальному процесі з дисципліни «Комп’ютерна графіка», так і в практичних проєктах у галузях ігрової індустрії, VR/AR та цифрового дизайну. У статті також розглянуто обмеження та виклики, пов’язані з використанням штучного інтелекту в 3D-моделюванні, зокрема питання якості згенерованих моделей, контролю результатів, обчислювальних ресурсів та інтеграції AI-інструментів у стандартний виробничий пайплайн. Проведено узагальнення існуючих підходів до поєднання традиційних методів комп’ютерної графіки з генеративними моделями, що дозволяє визначити перспективні напрями подальших досліджень у цій галузі. Зроблено висновок, що використання штучного інтелекту в Blender відкриває нові можливості для підвищення ефективності навчання 3D-моделюванню, а також сприяє трансформації підходів до створення цифрового контенту в умовах сучасної цифрової економіки.