МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ПОБУДОВИ КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ ТИПОВОГО ОБ’ЄКТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Задворний, Дмитро; Козачок, Валерій; Черевик, В'ячеслав; Бодненко, Дмитро; Добришин, Юрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Ця робота висвітлює проблему розробки комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) для типового об’єкта інформаційної діяльності в умовах зростання рівня кіберзагроз та посилення вимог до інформаційної безпеки. В ній представлено аналіз сучасних тенденцій кіберінцидентів в Україні та світі, досліджено нормативно-правову базу, що регламентує створення КСЗІ, а також розглянуто міжнародні стандарти ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27002, ISO/IEC 27005 і рекомендації NIST. Розкрито методологію побудови КСЗІ, зокрема класифікацію об’єктів інформаційної діяльності, етапи аналізу загроз, моделювання порушника та формування політики безпеки. Представлено результати розробки моделі КСЗІ для типового об’єкта інформаційної діяльності: аналіз інформаційних потоків, моделі загроз і порушників, оцінка рівня захищеності, формування профілю безпеки та вибір технічних, криптографічних і організаційних заходів. Оцінено ефективність впровадження, визначено очікувані вигоди, включно зі зниженням ризиків витоку, підвищенням стійкості бізнес-процесів та відповідністю міжнародним стандартам. Висновки містять рекомендації щодо підвищення рівня кіберстійкості та перспективи подальших досліджень.