БАГАТОРІВНЕВИЙ ЗАХИСТ ДАНИХ У LARAVEL-ДОДАТКАХ - Белоус, Роман; Клименков, Олег (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У сучасних умовах зростаючої кількості кіберзагроз проблема захисту даних у веб додатках набуває особливої актуальності. Laravel як один із найпоширеніших PHP-фреймворків широко застосовується для створення бізнес-додатків, освітніх платформ та інформаційних систем, що потребує комплексного аналізу його можливостей у сфері безпеки. У статті проведено систематизацію вбудованих механізмів багаторівневого захисту Laravel, зокрема запобігання SQL-ін’єкціям, міжсайтовим скриптам (XSS), міжсайтовим запитам (CSRF), а також базових засобів аутентифікації та авторизації. Виявлено обмеження стандартних рішень у високонавантажених середовищах, що обумовлює необхідність інтеграції розширених підходів. Розроблено модель багаторівневого захисту даних у Laravel, яка передбачає поєднання вбудованих механізмів із розширеними рішеннями: використання алгоритму хешування Argon2 замість bcrypt для підвищення криптостійкості; впровадження двофакторної аутентифікації; застосування політик доступу та rate limiting для захисту API; інтеграція механізмів аномального виявлення запитів. Запропонована модель формалізована за допомогою математичного опису ризиків та часових витрат, що дозволяє порівняти продуктивність різних рішень. Експериментальні дослідження проведено на тестовому середовищі з використанням Apache Benchmark та Siege. Отримані результати свідчать, що застосування Argon2 збільшує час обробки автентифікаційних запитів у середньому на 12–15% порівняно з bcrypt, однак суттєво підвищує рівень захисту. Використання rate limiting забезпечило зниження ризику brute force-атак на 40%, тоді як впровадження політик доступу значно зменшило кількість несанкціонованих спроб доступу до ресурсів. У результаті доведено, що інтеграція базових і розширених механізмів формує оптимальну модель багаторівневого захисту даних у Laravel-додатках, яка забезпечує баланс між продуктивністю та безпекою. Подальші дослідження передбачають використання адаптивних методів виявлення аномалій у трафіку та розробку автоматизованих інструментів оцінки рівня безпеки веб додатків.