ТЕМПОРАЛЬНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ КВАНТОВОЇ ДЕКОГЕРЕНЦІЇ В ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - Лемешко, Андрій; Краснощок, Віктор; Десятко, Альона (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті розглянуто проблему фізичної інтерпретації квантової декогеренції, яка традиційно описується в межах феноменологічних моделей взаємодії квантової системи з середовищем. Показано, що стандартні підходи ефективно відтворюють динаміку фазового загасання, однак не надають пояснення фізичного походження втрати когерентності. Запропоновано темпоральну інтерпретацію декогеренції, у межах якої фазове загасання розглядається як наслідок порушення часової синхронізації в неоднорідному часовому середовищі. У роботі продемонстровано, що запропонований підхід формально узгоджується з апаратом матриці густини та рівняннями типу Ліндблада, відтворюючи стандартні експоненційні закони декогеренції. Обґрунтовано, що стохастичні та немарковські ефекти можуть бути інтерпретовані як прояви часових кореляцій та повільного темпорального дрейфу. Практична цінність дослідження полягає у можливості застосування запропонованої інтерпретації для аналізу шумів, пам’яті та стабільності фазової динаміки в складних інформаційних і квантових системах.