МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ПОТОКУ ЦІЛЕСПРЯМОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ АТАК НА АВІАЦІЙНУ ТРАНСПОРТНУ СИСТЕМУ - Косогов, Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Стрімка цифровізація авіаційних систем створила значні вразливості до складних цілеспрямованих атак (APT). Стандартні системи виявлення вторгнень часто не здатні ідентифікувати приховані малоінтенсивні інформаційні впорскування через їх динамічну та багатоетапну природу. У контексті стандартів авіаційної безпеки 2026 року існує критична потреба в інструментах моніторингу в реальному часі, здатних виявляти тонкі аномалії в потоках даних управління повітряним рухом (УПР). У дослідженні запропоновано модель динаміки інтенсивності інформаційного впливу, що базується на апараті фільтрації Калмана-Б’юсі та стохастичних диференціальних рівняннях. Модель використовує алгоритм рекурсивного оцінювання для відстеження стану авіаційного інформаційного середовища. Механізм виявлення зосереджений на статистичному аналізі послідовностей оновлення (нев’язок) для ідентифікації відхилень, спричинених несанкціонованими кіберпсихологчними впливами. Розроблена модель дозволяє ефективно ідентифікувати фазові переходи сценаріїв APT-атак шляхом аналізу дисперсії нев’язок фільтра. Результати моделювання демонструють, що застосування фільтрації Калмана суттєво підвищує ймовірність виявлення прихованих загроз порівняно з традиційними пороговими методами. Модель враховує нестаціонарний характер авіаційного трафіку, забезпечуючи високу чутливість до маломасштабних, але стійких коливань інтенсивності. Інтеграція запропонованого математичного апарату в системи авіаційної кібербезпеки підвищує стійкість інфраструктури УПР. Отримані результати створюють методологічну базу для розробки автоматизованих систем підтримки прийняття рішень при реагуванні на кіберінциденти, гарантуючи безпеку польотів в умовах еволюції глобальних кіберзагроз.