МОДЕЛІ RICE ТА ICE ЯК ІНСТРУМЕНТИ ФОРМАЛІЗАЦІЇ ПРІОРИТИЗАЦІЇ ФУНКЦІОНАЛУ ІТ-ПРОДУКТУ В ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ІТ-ФАХІВЦІВ - Кучаковська, Галина; Хорольська, Карина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі продуктових рішень у розробці ІТ-продуктів та потребою формування у майбутніх ІТ-фахівців навичок обґрунтованої пріоритизації функціоналу в умовах обмежених ресурсів і високої невизначеності. Недостатня формалізація цього процесу в освітній підготовці призводить до домінування інтуїтивних рішень, що не відповідають сучасним вимогам Agile- та data-driven-підходів. Метою статті є, шляхом порівняльного аналізу та емпіричної перевірки моделей ICE та RICE, дослідити їх ефективність у формалізації процесу пріоритизації функціоналу ІТ-продуктів на ранніх стадіях життєвого циклу та визначити педагогічну доцільність їх застосування у підготовці майбутніх ІТ-фахівців. Методологія дослідження ґрунтується на емпіричному аналізі результатів виконання лабораторної роботи здобувачами вищої освіти третього курсу спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» в межах дисципліни «Підприємництво та Start-up». У дослідженні застосовано методи порівняльного аналізу, формалізації та узагальнення результатів пріоритизації функціоналу з використанням моделей ICE та RICE у середовищі Hygger. Отримані результати засвідчили, що модель ICE є ефективним інструментом первинного відбору ідей на етапі концептуалізації продукту, тоді як модель RICE забезпечує більш об’єктивну та аналітично обґрунтовану оцінку пріоритетів за наявності кількісних даних. Таких підхід відображає зміщення акценту в ІТ-освіті від традиційного предметного навчання до проєктно-орієнтованої освіти, у межах якої здобувачі опановують навички планування, командної взаємодії та оцінки ефективності розробки. Таким чином, результати дослідження демонструють, що інтеграція ICE та RICE у освітній процес сприяє підготовці конкурентоспроможних ІТ-фахівців, здатних діяти в парадигмі data-driven product development і відповідати вимогам індустрії 4.0.