РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО ЗАСОБУ ДЛЯ ДИСТАНЦІЙНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ВУЗЛІВ ЛОКАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ - Гаджиев, Матін; Бабіч, Юрій; Перекрестов, Ігор; Подпригорщук, Ігор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті описано технічну реалізацію програмного комплексу для дистанційного адміністрування вузлів локальної мережі. Розробка базується на мові C# та платформі .NET. Взаємодія з вузлами здійснюється через UDP-сокети шляхом передачі датаграм. Архітектура системи містить модулі виконання команд у середовищах CMD та PowerShell через клас Process. Реалізовано функції масового завершення процесів прикладного ПЗ, очищення системних об’єктів, дистанційного перезавантаження та вимкнення живлення вузлів. Технологія Wake-on-LAN реалізована через трансляцію Magic Packet на порти 7 та 9 за списком MAC-адрес. Структура Magic Packet містить префікс із 6 байт 0xFF та 16-кратне повторення MAC-адреси цільового пристрою. Пакет керування містить IP-адресу цільового вузла, ідентифікатор користувача та текстове тіло команди. Ідентифікатор користувача зарезервовано для подальшої реалізації багаторівневої системи авторизації. Захист керуючого трафіку базується на шифруванні AES у режимі CBC із заповненням за стандартом ISO10126. Програмна реалізація використовує статичний ключ та вектор ініціалізації (IV). Графічний інтерфейс адміністратора побудовано на базі WinForms. Вибір цільових вузлів здійснюється через компонент CheckedListBox. Результати відправки пакетів та статус виконання операцій візуалізуються у RichTextBox. Програма підтримує роботу з широкомовними адресами для одночасного керування групою пристроїв у межах підмережі. Система призначена для автоматизації технічного обслуговування мережевої інфраструктури та управління робочими станціями. Описаний інструментарій виконує пряму взаємодію з операційною системою без використання сторонніх агентів. Результати тестування підтверджують працездатність обраної моделі взаємодії та стабільність доставки датаграм у локальному сегменті мережі. Програмний комплекс відповідає вимогам технічного завдання щодо швидкодії та функціонального наповнення.