МЕТОД ОЦІНЮВАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ГАРАНТОЗДАТНИХ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ - Hulak, Hennadii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Досліджуються складові забезпечення гарантоздатності автоматизованих систем, до яких висуваються підвищені вимоги у зв’язку з їх використанням у багатьох чутливих для держави сферах суспільної діяльності, включаючи національну безпеку і оборону, критичні промислові технології, енергетика та зв'язок, банківська сфера, захист навколишнього середовища, технології легітимного дистанційного навчання тощо. Визначені складові можуть суттєво впливати на якість та надійність надання інформаційних послуг у нормативно визначених умовах. Зокрема, показана особлива роль функціональної безпеки криптографічної підсистеми у плані підтримки виконання автоматизованою системою передбачених для неї завдань і функцій загалом, а також у частині забезпечення конфіденційності і цілісності інформації. Визначені складові криптографічної підсистеми, неякісна або некоректна робота яких негативно впливає на безпеку застосування цих підсистем. Проаналізовані види найбільш небезпечних атак на ці підсистеми, наведено їх класифікацію з точки зору можливості реалізації у сучасних науково-технічних умовах та залежно від потужності наявних обчислювальних засобів та технологій, на підставі чого визначено найбільш реальний та небезпечний варіант реалізації віддалених атак на програмну реалізацію криптографічної підсистеми. На підставі проведеного аналізу запропоновано метод оцінки якості криптографічних перетворень, що базується на модифікованому алгоритмі розв’язання задачі пошуку рішення систем лінійних рівнянь із спотвореними правими частинами з використанням так званого декодування на основі «списків» “вкорочених” кодів Ріда-Маллера першого порядку, Доведено коректність запропонованого алгоритму.