МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЦИФРОВИХ ДВІЙНИКІВ У КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМАХ INDUSTRY 4.0 - Савченко, Тетяна; Лапіна, Софія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті представлено комплексний підхід до аналізу, проєктування та практичної реалізації захисту цифрових двійників у кіберфізичних системах Industry 4.0. Актуальність дослідження зумовлена тим, що цифровий двійник у сучасному промисловому середовищі виступає не лише інструментом моніторингу й аналітики, а функціональним компонентом цифрового контуру, компрометація якого здатна спричинити порушення цілісності та достовірності телеметрії, втрату синхронізації між фізичним і цифровим станами, деградацію сервісів і небезпечний вплив на виробничий процес. У роботі систематизовано основні загрози та вразливості цифрових двійників у середовищі CPS, зокрема підміну телеметрії, replay-атаки, втручання в модель, несанкціонований доступ, атаки на доступність, компрометацію каналів зв’язку, адміністративних сервісів і журналів подій. Проаналізовано криптографічні, мережеві, організаційні й прикладні механізми захисту, а також обґрунтовано необхідність їх інтеграції в багаторівневу архітектуру безпеки, побудовану з урахуванням принципів defense-in-depth і Zero Trust. Запропонована модель поєднує захист транспортного каналу, перевірку цілісності й автентичності повідомлень, протидію replay-атакам, контроль доступу, захищене журналювання з контролем цілісності записів, обмеження інтенсивності надходження повідомлень, валідацію телеметрії та модельно-орієнтований контроль стану цифрового двійника на основі оцінювання узгодженості між виміряним і прогнозованим станом. Практичну реалізацію виконано у вигляді програмного прототипу на основі Python, MQTT і Node-RED. У межах експериментальної перевірки відтворено контрольовані сценарії нормального функціонування та типових загроз, що дозволило оцінити реакцію системи на модифікацію повідомлень, повторне відтворення пакетів, аномальні телеметричні значення, неузгодженість із модельним станом, надлишковий потік повідомлень і спроби несанкціонованого адміністративного доступу. Отримані результати показали, що запропонований підхід забезпечує виявлення типових порушень, коректне відхилення аномальних або модифікованих повідомлень, підтримання контрольованої доступності сервісів і додаткову перевірку достовірності телеметрії на рівні моделі, що підтверджує практичну придатність розробленої моделі для побудови захищених цифрових двійників у контексті Industry 4.0.