МОДЕЛЬ СИСТЕМИ ДОКУМЕНТООБІГУ З КРИПТОГРАФІЧНО ВЕРИФІКОВАНИМ ЛАНЦЮГОМ СТАНІВ ДОКУМЕНТА - Долгова, Наталя (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті розроблено модель системи документообігу, орієнтовану на середовища, у яких критично важливими є цілісність історії документа, контроль його життєвого циклу та можливість незалежної перевірки виконаних операцій. Актуальність дослідження зумовлена тим, що традиційні системи електронного документообігу переважно спираються на централізовані журнали подій і прикладну логіку, що не усуває ризиків ретроактивної модифікації історії документа та зниження її доказової цінності. Метою роботи є побудова моделі системи документообігу, у якій цілісність історії документа забезпечується за рахунок криптографічно верифікованого ланцюга його станів і фіксації доказових атрибутів подій у permissioned DLT. Запропонована модель поєднує архітектурний і формальний рівні подання системи. На архітектурному рівні виокремлено користувацький, прикладний, доказовий і контентний рівні. На формальному рівні документ подано як послідовність криптографічно пов’язаних станів, у якій кожен новий стан містить хеш стану, метадані, часову мітку, хеш вмісту та посилання на попередній стан, що забезпечує цілісність і простежуваність усієї історії документа. Для реалізації доказового рівня використано смартконтракт реєстрації станів документа та permissioned DLT на базі Hyperledger Besu. Експериментальну валідацію моделі виконано на локальному стенді з використанням консенсусу QBFT, зовнішнього сховища та програмних модулів формування і повної верифікації історії документа. Результати експериментів підтвердили здатність моделі виявляти ретроактивні зміни вмісту, метаданих, підписів і часових атрибутів, локалізувати перший порушений стан та забезпечувати близьке до лінійного зростання часу повної верифікації зі збільшенням довжини ланцюга станів. Порівняльне оцінювання із централізованим журналюванням показало перевагу запропонованого підходу за критеріями виявлення втручання, локалізації порушення та незалежної перевірюваності результату. Практичне значення роботи полягає у можливості використання запропонованої моделі як основи для побудови корпоративних систем документообігу.