МЕТОД ІНТЕГРУВАННЯ ВИМОГ КІБЕРБЕЗПЕКИ В ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ РОЗРОБЛЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Гнатюк, Сергій; Побережна, Заріна; Скуратівський, Анатолій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У сучасних умовах важливим є не лише розроблення програмного забезпечення для захисту інформаційних систем та даних, а інтегрування функцій безпеки (кібербезпеки) до фаз життєвого циклу розроблення програмного забезпечення. З огляду на це, в роботі було формалізовано у загальному вигляді відомі моделі життєвого циклу розроблення програмного забезпечення і сформовано уніфіковану модель SDLC. Також, було розроблено метод інтегрування вимог кібербезпеки в SDLC, що дозволяє інтегрувати вимоги кібербезпеки в конкретну фазу (pipeline) життєвого циклу розроблення програмного забезпечення відповідно до моделі DevSecOps, також дає можливість формалізованої оптимізації вибору контролів кібербезпеки залежно від контексту системи та ресурсних обмежень. Отримані результати можуть бути використані для системного інтегрування вимог кібербезпеки (згідно нормативних документів ISO/IEC, NIST, PCI DSS, PSD2, GDPR, MITRE ATT&CK) в процеси розроблення програмного забезпечення в організаціях, що створюють або експлуатують інформаційні системи критичної інфраструктури, хмарні сервіси та корпоративні інформаційно-комунікаційні системи.