МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ОБ'ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ВІД OSINT-РОЗВІДКИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Івкова, Валерія; Леонов, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті вирішується актуальне науково-практичне завдання щодо підвищення рівня кіберстійкості та фізичної безпеки об’єктів критичної інфраструктури (КІ) України в умовах війни. Проаналізовано трансформацію розвідки на основі відкритих джерел (OSINT) з допоміжного аналітичного інструменту в ключовий елемент наведення високоточної зброї та планування деструктивних кібератак. На основі аналізу останніх інцидентів ідентифіковано та систематизовано критичні вектори загроз: технічну індексацію вразливостей промислових систем (OT) через пошукові системи IoT (Shodan, Censys), геопросторовий моніторинг змін інфраструктури за допомогою комерційних супутникових знімків та витоки чутливої інформації через соціальну інженерію (SOCMINT). Основна увага в роботі приділена розробці комплексної методики протидії, яка виходить за межі традиційного периметрального захисту. Обґрунтовано доцільність застосування стратегії мінімізації цифрового сліду (Digital Footprint Reduction) згідно зі стандартами NIST SP 800-82r3, що включає глибоку сегментацію мереж, використання діодів даних та обфускацію банерів обладнання. Детально розглянуто імплементацію технологій активного обману (Deception Technology) – впровадження ешелонованої системи пасток (Honeytokens, Honeypots) для дезорієнтації ворога та сповільнення процесу прийняття ним рішень (OODA loop). Запропоновано організаційні заходи щодо контррозвідувального моніторингу та регламентації публічної інформації, що дозволяє суттєво знизити ефективність ворожої розвідки ще на етапі збору даних. Практична цінність дослідження полягає у створенні адаптивного алгоритму захисту, який ускладнює верифікацію цілей агресором.