МЕХАНІЗМ ПОВІДОМЛЯННЯ ПРО ПОДІЇ КІБЕРБЕЗПЕКИ ОБ’ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Цуркан, Василь; Ракович, Владислав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Досліджено важливість об’єктів критичної інфраструктури для економіки, національної безпеки та оборони. Це пов’язано з наданнями ними життєво важливих функцій та/або послуг організаціям як державної, так і приватної форм власності. Унеможливлення їх порушування досягається упроваджуванням заходів і засобів обробляння, контролювання, переглядання ризиків безпеки. Крім того або ліквідуванням, або зменшуванням наслідків, або відновлюванням після реалізування загроз. Водночас адаптуванням до емерджентних ризиків безпеки. Це реалізується шляхом розробляння операторами критичної інфраструктури відповідних систем, зокрема, забезпечування кібербезпеки. Тому запобігання проявам негативних впливів і наслідків реалізується управлінням ризиками. Зокрема операторами критичної інфраструктури забезпечується реагування на інциденти з урахуванням національного плану. Цим обумовлено необхідність упроваджування механізму повідомляння про події кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури. За результатами аналізування останніх досліджень і публікацій встановлено їх направленість здебільшого на процеси виявляння і реагування на інциденти. З огляду на це, механізм повідомляння про події кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури визначено сукупністю процесів у межах структурованого представлення управління інцидентами. Для цього враховано зв’язки між їхніми складниками, зокрема, діяльністю, інформаційним активом, уразливістю, загрозою. Серед фаз основну увагу зосереджено на плануванні та готуванні, виявлянні й звітуванні, оцінюванні та вирішуванні. Кожною з них визначаються процеси від отримання відомостей про подію до прийняття рішення про належність її до одного з класів – інцидент/не інцидент. Ними в сукупності визначається механізм повідомляння про події кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури. Для цього використано настанови гармонізованих в Україні міжнародних стандартів ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27002, ISO/IEC 27035-1, 2, 3. Окрему увагу приділено засвоюванню уроків після звітування як про подію, так і про інцидент кібербезпеки. В такий спосіб можливо підтримувати актуальними процеси, шаблони повідомлень і звітів про них.