РОЗРОБКА КОНЦЕПЦІЇ ОПТИМІЗОВАНОГО МЕТОДУ ЗАСТОСУВАННЯ БЛОКЧЕЙН ІЗ ЗАБЕПЕЧЕНННЯ АНОНІМНОСТІ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ У ЖУРНАЛАХ ОБЛІКУ ВІДВІДУВАНОСТІ - Партика, Андрій; Совин, Ярослав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Ця стаття присвячена розгляду проблеми забезпечення захисту приватних даних користувачів у системах обліку відвідуваності, які використовують блокчейн та методу оптимізації навантаження на мережу і використання ресурсів. Більшість досліджень, які спрямовані на інтеграцію блокчейн в системи обліку, не досліджують проблеми пов’язані із приватністю користувачів і використанням ресурсів, однак більше сфокусовані на проблемах застосування смарт контрактів для забезпечення роботи цих систем. У цьому дослідженні увагу спрямовано саме на вирішення проблем оптимізації і приватності. Для цього було запропоновано метод створення децентралізованих облікових записів, які дозволяють підтвердити особу, яка ними володіє, а за замовчуванням приховувати особисті дані розпорядника децентралізованого ідентифікатора. Запропоновано метод обліку відвідуваності який орієнтований на оптимізацію використання ресурсів мережі шляхом розмежування методів обробки даних — використання on-chain та off-chain обробки. Суть цього методу полягає у збереженні даних у IPFS, а доказів їхньої достовірності – у блокчейн, що дозволяє одночасно забезпечувати їхню доступність і незмінність через характеристики IPFS та блокчейн. Проведене моделювання оцінки навантаження дозволило підтвердити дієвість запропонованого методу для зниження навантаження на мережу, а використання децентралізованих ідентифікаторів із використанням запропонованого анонімного ідентифікатора, який створюється із набору персональних даних та криптографічної солі, у складі децентралізованого ідентифікатора дозволяє забезпечити збереження приватності користувачів, що дозволяє розглядати запропонований метод як теоретичну основу для подальших досліджень і розробки систем обліку відвідуваності на основі комбінації блокчейн та IPFS.