ІНТЕГРОВАНЕ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ НА ОСНОВІ БАЄСІВСЬКИХ МЕРЕЖ ТА АУДИТУ ЗРІЛОСТІ - Шевченко, Світлана; Жданова, Юлія; Стороженко, Валерія; Рашевська, Валерія; Горбач, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Фундаментальним елементом будь-якої архітектури безпеки є оцінка ризиків, що дозволяє систематизувати потенційні загрози та прогнозувати їхній вплив на конфіденційність, цілісність і доступність інформаційних активів. У даному дослідженні висвітлено питання ймовірнісного моделювання ризиків із застосуванням спеціалізованого інструментарію, зокрема баєсівських мереж (BN) та програмного рішення Microsoft Security Assessment Tool (MSAT). Такий підхід дозволяє не лише візуалізувати топологію загроз, а й математично обґрунтувати причинно-наслідкові зв'язки між уразливостями та можливими втратами. Проведений аналіз наукових джерел дозволив систематизувати існуючі методики, від класичних анкетних опитувань до складних математичних моделей для оцінки ризиків інформаційної безпеки, зокрема SWOT-аналіз, експертний метод, нормативний метод, теорія ігор, нечіткі когнітивні карти, а також використання нейромережевих моделей. Практична значущість дослідження полягає у розробці та апробації комплексної методики оцінки безпеки умовної організації. Дана методика базується на кількісному моделюванні за допомогою програмного комплексу GeNIe Modeler та якісним аудитом зрілості системи захисту Microsoft Security Assessment Tool. Порівняльний аналіз показав, що MSAT виступає надійним інструментом для виявлення прогалин у комплаєнсі та організаційному захисті, тоді як баєсівські мережі забезпечують глибший кількісний аналіз критичності ризиків, дозволяючи моделювати ефективність впровадження конкретних контрзаходів. Результати дослідження мають як теоретичне, так і прикладне значення. Розроблені моделі та методичні рекомендації були впроваджені в освітній процес при підготовці фахівців зі спеціальності F5 «Кібербезпека та захист інформації» в Київському столичному університеті імені Бориса Грінченка. Це підтверджує доцільність використання комбінованих інтелектуальних систем для прийняття обґрунтованих рішень у сфері управління ризиками цифрової інфраструктури.