СУЧАСНИЙ СТАН ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРНЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЦИВІЛЬНОЇ АВІАЦІЇ УКРАЇНИ ТА СВІТУ - Ilyenko , Anna; Ilyenko , Sergii; Kvasha , Diana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Розглядаючи комп’ютерно-інтегровані авіаційні системами, що забезпечують зв'язок між об’єктами діяльності цивільної авіації в межах каналів «земля-повітря» та «повітря-повітря» , дедалі гостріше постає питання безпечної експлуатації таких авіаційних систем з точки зору негативного впливу постійно зростаючих з кожним роком кіберзагроз , та пониження стану забезпечення кібернетичної безпеки авіаційної галузі в цілому. Стан захисту каналів «земля-повітря» та «повітря-повітря» в таких авіаційних системах знаходиться на різних рівнях та напряму залежить від діяльності всіх складових авіаційної діяльності (аеропорт-повітряне судно-інформаційна мережа-управління повітряним рухом, тощо). Деякі канали зв’язку на сьогоднішній день взагалі не захищені та знаходяться у відкритому стані, що провокує неминуче зростання кібернетичних атак та вимагає впровадження і застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в такі канали зв’язку. Зважаючи на постійно зростаючу статистику кібератак на роботу цивільної авіації в світовому масштабі, після глибокого аналізу та опрацювання зазначеної проблематики, автори статті висвітили сучасний стан забезпечення кібернетичної безпеки та організації захисту каналів «земля-повітря» та «повітря-повітря» парку перебуваючих в експлуатації повітряних суден авіакомпаній України, а також детально розглянути світовий досвід. Автори всебічно охопили та дослідили усі складові діяльності авіаційної системи, причому особлива увага приділена повітряним суднам, зпроектованим конструкторським бюро ДП (АНТК) «Антонов» паралельно часовому проміжку еволюційного розвитку шин та мереж даних провідних світових лідерів авіабудування (таких як Airbus та Boeing). Також приділено увагу сучасному стану та механізмам передачі даних каналів «земля-повітря» та «повітря-повітря» та архітектурі сучасної повітряної мережі комп’ютерно-інтегровані авіаційні системи. Авторами планується ряд науково технічних рішень щодо розробки та впровадження ефективних методів та засобів щодо забезпечення вимог, принципів та підходів забезпечення кібернетичної безпеки та організації захисту каналів «земля-повітря» та «повітря-повітря» в дослідних комп’ютерно-інтегрованих авіаційних системах.