АНАЛІТИКА ПРОБЛЕМАТИКИ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ДОВІРЧИХ ПОСЛУГ У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ - Chernysh, Yuliia; Maltseva, Irina; Palamarchuk, Nataliya (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
З розширенням сфери застосування електронних документів та електронного цифровного підписну у учаснинків електрнонного докуменнтообігу та правознахисних органінзацій виниканє все більше складннощів і питань. Питання використання електронних документів продовжують цікавити науковців різних країн світу, багато проблем залишилися все ще не розв’язаними. Проблеми впровадження електронного цифрового підписну лежать у площинні забезпечення збереження і цілісності електронних документів, підтверджених електронним цифрованим підписному, і можливості забезпечення судового захисту прав учасників електронного документообігу. Не менш нагальними питаннями є проблеми використання електронних ключів та розгляд основних напрямів вдосконалення їх використання в системі документообігу Збройних сил України, можливості використання електронного цифрового підпису під час електронного документування в діяльності ЗСУ та використання альтернативних методів ідентифікації особистості при підписанні електронних документів. Упровадження електронних систем обміну даними у всіх галузях, відкриває можливість застосування величезної гнучкості в обробці та зберіганні інформації, а також змушує працювати швидше та з більшою ефективністю — приймати рішення відповідно до швидкої зміни ситуації в режимі реального часу. Також, величезне значення для забезпечення конфіденційності інформації мають криптографічні системи захисту даних. Їх застосування забезпечує конфіденційність документа навіть у разі його потрапляння до рук сторонньої особи. Немає шифрів, які не можна було б зламати — це лише питання часу і коштів. Ті алгоритми, які ще кілька років тому вважалися надійними, сьогодні вже можуть бути скомпрометованими. Незважаючи на солідний пакет нормативно-правових актів щодо забезпечення безпаперових процедур документообігу, суттєвою проблемою залишається відсутність певних норм щодо здійснення електронного діловодства.