ДЕТЕРМІНОВАНЕ СТРИМУВАННЯ ПОШИРЕННЯ ПОДІЙ У ПОДІЙНО-КЕРОВАНИХ БЕЗСЕРВЕРНИХ СИСТЕМАХ - Молнар, Віталій; Сабодашко, Дмитро (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Подійно-керовані безсерверні системи забезпечують гнучке масштабування хмарних застосунків, але водночас можуть породжувати надмірне поширення подій, коли невелика кількість вхідних повідомлень спричиняє непропорційно великий обсяг подальших виконань через розгалуження, повторні спроби або циклічну обробку. Таке явище є важливим з погляду кібербезпеки, оскільки збільшує операційний радіус ураження, підвищує ризики доступності та може призводити до фінансового виснаження в середовищах з оплатою за фактичне використання. У статті проаналізовано проблему обмеженості наявних платформових механізмів, зокрема повторних спроб, черг недоставлених повідомлень і обмеження одночасних виконань, які переважно діють після початку поширення або лише регулюють його темп. Метою роботи є експериментальна оцінка того, чи може мінімальна детермінована точка вхідного контролю зменшувати подальше поширення подій у безсерверному конвеєрі. Методика дослідження ґрунтується на відтворюваному A/B-експерименті в AWS із використанням AWS Lambda та Amazon SQS. Порівнюються базова архітектура, у якій події безпосередньо надходять до основної черги, та захищена архітектура з вхідним шлюзом оцінювання ризику і маршрутизацією частини подій до карантинної черги. Для оцінювання використано коефіцієнт ампліфікації AF, зміни стану карантинної черги та DLQ, кількість викликів функцій і час стабілізації конвеєра. Результати показали, що за нормального навантаження обидві архітектури зберігають поведінку «один до одного» (AF = 1,0), тоді як отруйні повідомлення спричиняють збільшення виконань через повторні спроби з подальшою ізоляцією в DLQ. Найбільший ефект вхідного контролю зафіксовано для навантаження з розгалуженням: у базовому режимі AF становив 16,6, за повного блокування зменшувався до 0,0, а в селективній конфігурації за τ = 0,25 знижувався до 4,28 лише за рахунок шлюзу та до 3,0 у поєднанні з обмеженням розгалуження на рівні обробника. Для циклічного профілю AF залишався рівним 5,0, що вказує на обмежене поширення та іншу семантику карантину як термінального маркування. Отримані результати свідчать, що детермінований вхідний контроль може суттєво зменшувати радіус ураження для високоризикових шаблонів поширення подій без використання навчених моделей. Водночас його застосування потребує довіреного периметра виробників подій і подальшої перевірки на змішаних реалістичних навантаженнях.