АДАПТИВНА МОДЕЛЬ ВИЯВЛЕННЯ КІБЕРЗАГРОЗ У IOT-ПІДСИСТЕМАХ ДАТА ЦЕНТРІВ - Довженко, Надія; Іваніченко, Євген; Соколов, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Інтеграція технологій Інтернету речей (IoT), edge/fog-обчислень і хмарних сервісів у сучасні центри обробки даних створює передумови для підвищення ефективності моніторингу, автоматизації управління інфраструктурою, безперервного збору телеметричних даних та адаптивного керування системами охолодження, енергоспоживанням і мережевими ресурсами дата-центрів. Разом із перевагами зростає і кількість кіберзагроз, пов’язаних із розширенням поверхні атаки, використанням гетерогенних IoT-пристроїв та складністю захисту розподіленої інфраструктури. У роботі досліджено особливості впровадження IoT-компонентів у хмарні середовища та дата-центри з урахуванням сучасних загроз інформаційній безпеці. Основну увагу приділено DDoS-атакам, spoofing-атакам та компрометації вузлів інфраструктури. Запропоновано адаптивну модель виявлення кіберзагроз, яка поєднує статистичний аналіз мережевого трафіку, поведінковий аналіз вузлів та графове представлення взаємодій між компонентами системи. Для оцінювання стану інфраструктури використано інтегральний показник ризику, що враховує інтенсивність трафіку, ентропію джерел, відхилення поведінкового профілю та параметри графа взаємодій. У статті також запропоновано архітектуру адаптивної системи виявлення кіберзагроз в IoT-орієнтованому дата-центрі, яка включає IoT-рівень, edge/fog-рівень попередньої обробки, аналітичний cloud-рівень, модуль графової кореляції та рівень автоматизованого реагування на кіберінциденти.