МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ВИЯВЛЕННЯ КІБЕРІНЦИДЕНТІВ НА МОБІЛЬНИХ КІНЦЕВИХ ПРИСТРОЯХ У ВІДОМЧИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - Фесьоха, Віталій; Субач, Ігор; Степаненко, Крістіна (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У контексті актуального наукового завдання підвищення рівня кіберзахисту мобільних кінцевих пристроїв (МКП) у відомчих інформаційно-комунікаційних системах (ВІКС) проведено аналіз існуючих підходів до виявлення кіберінцидентів на МКП та показано, що переважна їх більшість орієнтована на виявлення окремих ознак компрометації пристрою без урахування його ролі у функціонуванні інформаційно-комунікаційної системи (ІКС). Аналіз підходів до виявлення шкідливої активності та методів їх реалізації проведено за рівнями прояву кіберінцидентів: мобільного застосунку, операційної системи та пристрою, поведінки користувача і контексту використання, мережевої взаємодії, доступу до сервісів ІКС та впливу на функціонування ІКС. Для кожного рівня визначено характерні прояви кіберінцидентів, джерела ознак, критерії оцінювання та найбільш придатні підходи до їх виявлення. Окремо проведено порівняння функціональних можливостей сучасних класів засобів виявлення кіберінцидентів на МКП. Встановлено, що жоден із розглянутих підходів і класів засобів окремо не забезпечує повного охоплення всіх рівнів прояву кіберінцидентів на МКП у ВІКС. Обґрунтовано доцільність розробки архітектури багаторівневого виявлення кіберінцидентів на МКП у ВІКС, яка забезпечує формування структурованого опису поточного стану МКП у контексті його взаємодії з ІКС шляхом двостороннього обміну даними між МКП та ІКС щодо стану рівнів прояву кіберінциденту, аналізу структури сеансів взаємодії спеціалізованого клієнтського ПЗ з ВІКС, визначення інваріантів розвитку технік кібератак у таксономіях мобільних загроз, а також обміну досвідом виявлення між МКП через ІКС.