МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИЯВЛЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ АКАУНТІВ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Бучик, Сергій; П’ятигор, Віталій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті розглянуто методологічні засади виявлення автоматизованих акаунтів у соціальних мережах. Актуальність дослідження зумовлена використанням соціальних ботів для поширення дезінформації, маніпулювання громадською думкою та зростанням можливостей генеративного штучного інтелекту щодо імітації поведінки реальних користувачів. Систематизовано методи виявлення ботів за основними джерелами ознак: атрибутами користувача, поведінковими характеристиками, текстовим контентом, графовими структурами та їх поєднанням. Порівняння виконано за використаними моделями, датасетами, метриками якості, складністю отримання даних, обмеженнями та рівнем пояснюваності рішень. Встановлено, що профільні методи є доступними й відносно інтерпретованими, але недостатньо стійкими до складних ботів; поведінкові підходи ефективні для виявлення автоматизованих патернів і координації, однак потребують історії активності; текстові моделі забезпечують високу якість розпізнавання за змістом дописів, проте залежать від мови, тематики й розвитку генеративного штучного інтелекту; графові методи є перспективними для виявлення бот-мереж, але характеризуються високими вимогами до доступності даних. Визначено, що найбільш перспективним напрямом є застосування гібридних моделей, які поєднують доступні профільні, поведінкові й текстові ознаки з урахуванням пояснюваності результатів та без критичної залежності від повного соціального графа. Узагальнено основні проблеми сучасних методів: адаптивність ботів, неоднорідність і застарівання датасетів, дисбаланс класів, обмеження доступу до даних і недостатню інтерпретованість складних моделей.