МОДИФІКАЦІЯ МЕТОДУ ЗАМІНИ НАЙМОЛОДШОГО БІТА У SVG ЗОБРАЖЕННЯХ - Ярема, Олег; Загородна, Наталія; Деркач, Марина; Ревнюк, Олександр; Загородна, Мирослава (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті запропоновано та досліджено модифікацію методу заміни найменшого значущого біта (Least Significant Bit, LSB) для стеганографічного приховування даних у векторних SVG-зображеннях шляхом одночасного приховування в координатній та колірній складових. Також проведено комплексний порівняльний аналіз ефективності запропонованого методу вбудовування в векторний формат SVG з растровим форматом BMP. Аналіз останніх досліджень і публікацій демонструє науковий дефіцит у галузі стеганографічного використання векторних веб-ресурсів, які через свою архітектуру залишаються менш вивченими порівняно з звичними растровими зображеннями. Методика дослідження описує процес стандартизації вхідних графічних об’єктів та покроковий алгоритм, який реалізує як класичну модифікацію кольору шляхом заміни наймолодших бітів, так і запропоновану гібридну стратегію. Цей метод передбачає розщеплення потоку секретного повідомлення між текстовими шістнадцятковими кодами палітри кольорів та числовими координатами геометричних примітивів шляхів малювання. Основна частина та результати дослідження містять детальні експериментальні дані для різної кількості замінених бітів LSB. Продемонстровано, що ізольоване приховування по кольору в SVG має малу ємність через обмежену кількість тегів, але перехід до модифікації координат збільшує корисний простір ємності у десятки разів. Запропонований гібридний метод поєднання вбудовування секретних бітів і в колірну, і в координатну складову дозволив суттєво збільшити обсяг прихованих даних. За допомогою розрахунку метрик пікового відношення сигналу до шуму (PSNR) та індексу структурної подібності (SSIM) встановлено, що зі зростанням ємності вбудовування векторний формат демонструє стійкість до деградації якості: показник PSNR для SVG стабілізується на одному рівні незалежно від бітової глибини, тоді як якість BMP пропорційно падає і викликає появу візуальних артефактів.